Stilte tijdens de storm

Zo, dat was een mooi avontuur in september. Voor het eerst deelgenomen aan een kunstbeurs. Een avontuur, doordat ik van alles voor het eerst deed.

Voor het eerst mijn stand inrichten en puzzelen met het wegwerken van een stekkerdoos. Voor het eerst achteruitrijden in een gehuurde auto waarvan de achterkant dicht was (help, waar is de achteruitkijkspiegel?!) op een stampvolle parkeerplaats met manoeuvrerende kunstenaars die haast hebben om weg te rijden. In een onbewaakt moment achteloos achterover leunen tegen de achterwand van mijn stand, waardoor de hele achterwand met kunstwerken van zo'n tien stands vervaarlijk heen en weer begon te deinzen. Maar ook leuke nieuwe ervaringen in ontmoetingen met bezoekers. Heel bijzonder om de enthousiaste en soms zelfs ontroerende reacties te horen. Om andere kunstenaars te ontmoeten en geïnspireerd te raken door hun werk.

Maar, eerlijk is eerlijk. Het was ook echt hard werken. Wekenlang druk met de voorbereiding en dan een heel weekend op de benen staan. Ik was doodop. Ik voelde dat het belangrijk was om weer tot rust te komen. Dit seizoen volg ik verdiepende lessen in abstract schilderen bij Rolina van Vliet. En toevallig ging haar les over gedeelten weg schilderen, daardoor komt er rust in het werk. Eerst mocht ik chaos creëren op het doek. Krassen, vegen, mengen. Daarna kijken,  zoeken naar vormpjes en kleine stukjes weg schilderen. Dat was precies wat ik nodig had. Bijna meditatief zat ik gebogen over mijn doek. Rust op het doek, rust in mezelf.

Het schilderij heb ik als titel 'het Oog' gegeven. Poëtisch naar het oog van een tornado, waarbinnen zo'n kort moment van rust is terwijl de wereld voortraast. En zo ga ik ook weer verder, naar een volgende expositie. Deze keer exposeer ik in de kunstetalage in het ICOON. Waar je dit schilderij ook kunt zien. 

het Oog

Herken je dat gevoel, dat je maar aan het doorgaan bent en eigenlijk toe bent aan rust? Dat je jezelf dat niet gunt omdat er nog zoveel moet? Een ondernemer gebruikte de uitdrukking 'Work hard, play hard, rest hard'. Hard werken, dat is het gedeelte waar de meeste aandacht en waardering heen gaat. Spelen, als we dat onszelf al gunnen dan doen we dan maar in onze vrije tijd(!). En uitrusten? Is dat de sluitpost waar nooit ruimte voor is? Ik probeer juist in mijn werk meer te denken in een cyclus: van inspanning en ontspanning. Zoals in de natuur de cyclus van de maan bijvoorbeeld is. Rust nemen en simpelweg vroeg naar bed. Niet vijf minuten of een dagje rust, maar gewoon een hele week mezelf terugtrekken.

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Dit kan in het reactieveld hieronder. Of je kunt het delen, klik op de icoontjes:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.