Hoe zou jij de vrede verbeelden?

Komend weekend begint de Vredesweek. De vredesorganisatie PAX organiseert jaarlijks een nationale vredesweek, om extra aandacht te vragen voor vrede en om iedereen op te roepen om iets voor vrede te doen. De vredesweek is dit jaar van 16 tot en met 24 september. Het thema is 'de kracht van de verbeelding'.

 

In een tijd van groeiende verdeeldheid doet PAX een beroep op de kracht van de verbeelding. In oorlogsgebieden is veel verbeeldingskracht nodig om te blijven geloven in vrede, in ons eigen land om elkaar te blijven vinden. Door een beroep te doen op je verbeeldingskracht ga je anders kijken en denken. Verbeeldingskracht stelt je in staat om te dromen en om samen te zoeken naar wat je bindt in plaats van wat je verdeelt

De Ambassade van Vrede Amersfoort heeft een oproep gedaan aan lokale kunstenaars om de vrede te verbeelden. Deze ambassade bestaat uit de lokale Anmesty groep en zeven verschillende kerken, waaronder het geloof waar ik bij hoor: het Apostolisch Genootschap. Zo bereikte mij deze oproep. 

De toestroom aan vluchtelingen gaat me aan het hart. En ook de spanningen die toenemen in ons eigen land als gevolg daarvan. En toen kreeg ik zomaar een mogelijkheid om die negatieve aandacht te verschuiven naar iets positiefs. Idealistisch als ik ben, greep ik deze mogelijkheid met beide handen aan. Hoe zou ik de vrede kunnen verbeelden? Vrede zoals ik het voel?

Ik sloot mijn ogen en ik zag een beeld voor me, van twee vrouwen van verschillende landen en religies, die elkaar omarmden. De ene vrouw draagt een hoofddoek, omdat dit -helaas- zo vaak het onderwerp van misverstanden en onbegrip is geweest in ons land. Kunnen we door de ander te omarmen, ook het onbegrip verkleinen? Ik schilderde de vrouwen op een veld met bloemen, als symbool voor liefde. En ik gebruikte de kleuren van de vredesvlag voor dit doek. 

Niet alles kon ik schilderen. Zoals hoe de vrouwen ontroerd naar elkaar glimlachten. De wind die zachtjes langs hun kleding wuift. Het volmaakte moment van stilte. Is dat gevoel overgekomen? Dat zou ik graag van jou willen horen.

Het mooie van het thema van PAX is, dat de kracht van de verbeelding dus echt werkt! De eerste keer dat ik een vrouw met een hoofddoek om tegenkwam nadat ik het schilderij had gemaakt, leek mijn hart wel te zingen. Want ik kan nooit meer naar haar kijken zonder dat het beeld opkomt in mijn hoofd. Zonder mijn verlangen naar vrede te voelen. Zonder die liefde te voelen. 

Ik heb al een sneak preview gehad van het werk van de andere kunstenaars, en er zitten prachtige werken bij. Het is echt een aanrader om de expositie te bekijken. En om op de website van PAX te kijken wat er nog meer georganiseerd wordt tijdens de Vredesweek. 

Vrede

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Dit kan in het reactieveld hieronder. Of je kunt het delen, klik op de icoontjes:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.