Venetië in Vathorst

Venetië in Vathorst

In 2008 kwam ik in Vathorst wonen, op de Gaastgracht. Ik weet nog goed dat mijn aandacht werd getrokken door de wit met blauw gestreepte paaltjes in het water naast onze straat. De Griendweg bracht meteen al sfeer in dit nieuwe gedeelte van de wijk. Ik waande me in Venetië, kijkend naar de bootjes die voorbijvaren. Met een espresso in mijn hand op het balkon genieten van de ondergaande zon.

 

en dat dan schilderen...

Eerst maakte ik een onderschildering in magenta. Daarna schetste ik de huizen.

De kleur groen in de bakstenen van één van de huizen werd de basis. Daarna ging ik op zoek naar kleuren met dezelfde pigmenten.

Daarna op zoek naar meer afwisseling in de compositie. Vlakverdelingen gemaakt en accenten aangebracht. Het schilderij was nog niet licht genoeg naar mijn zin. En de vlakverdeling was nog erg statisch.

Op een zonnige dag besloot ik buiten verder te gaan schilderen. Maar het was zo warm dat mijn verf veel te snel droogde. In dit geval was dat het toeval dat ik nodig had. Door de verf te schrapen over het doek ontstonden mooie effecten. In de achtergrond voegde ik geel toe. Het effect van een opgaande zon.

Griendweg

Daarna de ramen en deuren toegevoegd. De accenten aan de gevels toegevoegd.  Soms krijg ik weleens de vraag hoe lang ik over een schilderij doe. Dat verschilt enorm. Met dit schilderij ben ik begonnen toen het sneeuwde en heb ik afgemaakt toen het kwik van de thermometer de 30 graden aantikte. Soms ongeduldig, soms boos, dan weer heel blij met een nieuw effect. Het maken van dit schilderij was enorm leerzaam. En leuk!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Dit kan in het reactieveld hieronder. Of je kunt het delen, klik op de icoontjes:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.