Je zal hier maar wonen

Je zal hier maar wonen!

Je zal hier maar wonen! Die gedachte kwam bij me op tijdens mijn hardlooprondje toen ik de Markenhaven passeerde. Bewonderend keek ik omhoog naar de mooie hoge huizen. Ik waande me even in Amsterdam, langs de statige grachtenpanden.

Eerlijk is eerlijk: meestal ben ik tijdens mijn hardlooprondjes niet zo heel erg bezig met mijn omgeving. Hardlopen is voor mij een manier om even af te reageren. Ik probeer mijn ademhaling weer te laten zakken en in die fijne cadans te komen. Ik kan genieten van mijn gevoeligheid wanneer ik de verfijnde smaken proef van de gerechten tijdens een viergangendiner in een goed restaurant. Maar oh, wat kan die gevoeligheid tegen me werken, wanneer mijn kinderen onrustig zijn en mijn takenlijst groeit tot meerdere vellen. Dan blaas ik tijdens het hardlopen bij elke stap wel wat stress eruit. Gelukkig zat ik al in die fijne cadans toen ik door de Markenhaven liep. Uit mijn hoofd en terug in mijn lijf. Om me heen kijken en weer kunnen genieten.

 

en dat dan schilderen...

Eerst maakte ik het schilderij helemaal wit. Daarna schetste ik met dunne verf de compositie. Dan moet ik snel werken, want zolang de witte verf nat is kan gemakkelijk extra schaduwen aanbrengen.

Ik was halverwege toen mijn zoontje binnenliep en vroeg of hij ook mocht schilderen. Snel een doek gepakt en die onderop mijn ezel gezet, mijn zoontje een schort en verf gegeven. Zo waren we tegelijk aan het schilderen. Ik heb nog nooit zo snel geschetst.

Ik deelde de huizen in met kleurvlakken. En toen wist ik even niet meer hoe nu verder.

Even het doek weggezet.

Na een tijdje was ik terug bij mijn ezel. En liet ik alle vlakverdelingen los. Kleuren mengen op het doek, over de contouren van de huizen heen.

Loslaten wat lucht, water en huizen zijn. Niet denken, alleen schilderen.

Daarna bracht ik de lucht en het water (of is het ijs?) weer terug door delen af te dekken met witte verf. De ondergrond is een oud abstract schilderij dat ik expres naar voren breng door het reliëf hier en daar aan te tippen. Dat geef extra gelaagdheid aan het schilderij. Tot slot breng ik nog wat accenten aan bij ramen en deuren. 

Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Dit kan in het reactieveld hieronder. Of je kunt het delen, klik op de icoontjes:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.